Kirjoittanut Peter A. Postol | helmikuu 17, 2010

Perheeni hiilipäästöt 2008

Laskin vuonna 2008 perheemme kotitalouden tuottamat hiilipäästöt (työpaikan päästöt ovat sitten tämän ulkopuolella) niin tarkkaan kuin osasin niillä tiedoilla mitä minulla oli käytettävänä.  Tulos oli seuraavanlainen.

Autoilu

  • vaimo 2100 kg co2 (mukana ajot töihin)
  • minä 3100 kg co2 (mukana ajot töihin ja työajot)

Lomamatka Viroon

  • 250 kg co2

Muu polttoaine (traktori, ruohoneikkuri, puutarhajyrsin, moottorisaha, pojan skootteri)

  • 200 kg co2

Sähkö

  • 1500 kg co2 (päästöoletus 200 g/kWh)

Ruoka (aivan hatusta vedetty arvio, laskettu sen mukaan, että syömme joka päivä porsaanjauhelihaa)

  • 2000 kg co2

 Yhteensä nelihenkinen perheemme tuotti siis edellä mainituissa asioissa hiilidioksidia 9150 kg. Tämän päälle pitää vielä laskea käyttämiemme palveluiden (uimahalli, nettihaut jne.), tuotteiden (muut kuin ruoka) ja jätepäästöjen hiilipäästöt sekä ne työpaikalla ja koulussa tuotetut hiilipäästöt, joten emmeköhän tuota reilusti yli 10 000 kg co2-päästöjä vuosittain. Kaiken kaikkiaan suurimmat hiilipäästömme näyttävät tulevan autoilusta, ruokailusta ja kotitaloussähköstä.

En tiedä miten sijoitumme muiden perheiden joukossa, mutta tiedän, että meillä on runsaasti mahdollisuuksia vähentää päästöjämme. Varsinkin liikkumisessa. Vaikka asumme maaseudulla, voimme järkevöittää autoiluamme, mm. suunnittelemalla tarkemmin asiointimme (samalla reissulla useampia asioita) ja tekemällä harrastuksiin liittyvät matkamme yhä useammin polkupyörällä tai kävellen. Samoin voimme vähentää lihan osuutta ruokavaliossamme. Sitä helpottaa se, että vaimo on innokas puutarhaviljelijä ja kellarimme on tälläkin hetkellä täynnä perunaa, porkkanaa, punajuurta ja palsternakkaa. Lämmityksessä on vaikeampi sästää, sillä lämmitämme talon jo pelleteillä. Sen sijaan mm. valojen ja viihdelaitteiden sammuttelua voi edelleen terästää, vaikka ne ovatkin edellä mainittuihin säästökohteisiin verrattuna minimaalisia. Ehkä sähkösaunaa ei tarvitsisi lämmittää niin usein?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: