Kirjoittanut Peter A. Postol | helmikuu 22, 2010

Nettisurffailu lämmittää ilmastoa

 

 

Alex Wissner-Grossin tutkimusten mukaan kaksi internethakua tuottaa saman verran hiilipäästöjä kuin vesipannun keittäminen. Tällä ei tarkoiteta lyhyitä, alle sekunnin kestäviä hakuja, jotka tuottavat hiilipäästöjä Googlen mukaan 0,2 g/haku, vaan useita minuutteja kestäviä hakuja. Eri arvioissa internethakujen hiilipäästöt vaihtelevat 1-10 g:n välillä. Hakujen hiilipäästöt aiheutuvat valtavista palvelinkeskuksista, samanlaisista energiasyöpöistä, jonka Google rakensi Haminaan vuonna 2009. IT-sektorin kaikki CO2-päästöt ovat samaa luokkaa kuin maailman lentoliikenteen päästöt (noin 2% CO2-päästöistä) ja palvelinkeskukset ovat tässä yksi merkittävä tekijä, sanoo Lawrence Berkeley National Laboratoryn tutkija Evan Mills. Näin ollen mistään ihan pienestä asiasta ei ole kysymys kun me surffailemme netissä.

Google mainostaa itseään tehokkaimpana hakukoneena, mutta sillä on hintansa. Google hakee nopeimman reitin, mikä voi tarkoittaa, että tiedonmuruset tulevat tuhansien kilometrien päästä toisistaan. Tämä nopeus tarkoittaa korkeampaa energiankulutusta. Wissner-Gross laski myös, että tavallisen weppisivun selailusta aiheutui 0,02 g:n hiilipäästö sekunnissa. Jos nettisurffailu sisälsi myös runsaasti kuvien, animaatioiden ja videoiden katselua, hiilipäästöt kymmenkertaistuivat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tunnin pituinen Youtube-videoiden katselu tuottaa noin 700 g CO2-päästöjä eli saman verran kuin auton ajaminen 3-4 km (CO2-päästöt 200 g/km).

Pieni laskelma: Tyypillinen nykyteini notkuu verkossa Youtubessa yms. itseään viihdyttäen noin 30 tuntia viikossa vuoden läpeensä. Jos koko tuo surffailu olisi videoiden yms. katselua, vuosittaisena CO2-päästöinä tämä olisi 0,2 g x 3600 s x 30h x 50 viikkoa = 1080 kg eli vastaisi 5400 km autolla ajoa. Päälle sitten vielä surffailussa käytetyn tietokoneen vaatima energiankulutus ja sen aiheuttamat CO2-päästöt.

Englantilaisen ympäristökonsultin John Buckleyn mukaan pelkkä PC:n (pöytäkone) käyttö aiheuttaa 40–80 g:n hiilipäästöt tunnissa. Meidän kotikone (pöytäkone) kuluttaa 200 Wh ja pelikäytössä 220-250 Wh riippuen pelistä. Mukana on 10 Wh modeemin/reitittimen/langattoman lähettimen kulutusta. Pieni läppäri kuluttaa 20 Wh (surffikäytössä 28 Wh) ja suurempi läppäri 30 Wh (surffikäytössä 40 Wh). Läppäreiden aiheuttamat hiilipäästöt ovat siis vain 6-8 g/tunti, kun pöytäkoneen päästöt ovat noin 40 g/tunti (kun hiilipäästöt 200 g/kWh).

Yhä suositumpien Avatarten ylläpitäminen ”Second Lifessa” kuluttaa vuodessa peräti 1 752 kWh sähköä. Lähes saman verran kuin keskimääräinen brasilialainen kuluttaa vuodessa. Ehkä meidän pitäisi sittenkin harkita uudestaan, miten ja mihin käytämme tietokoneita – ja millaisia tietokoneita?

Lähde: The Sunday Times January 11, 2009.

Ympäristövinkkejä:

  • Suorita internethakusi nopeasti – vähän niin kuin nopeat suihkussakäynnit. Viihdytä itseäsi surffaamalla netissä vain harvoin. Lue vaikka kirjaa tai seurustele perheesi tai ystäviesi kanssa. Hae vain tarpeellista informaatiota.
  • Tai jos sinun pakko käyttää tietokonetta, vähennä vastaavasti autoilua tai muuta CO2-päästöjä tuottavaa toimintaa.
  • Kun sinun pitää seuraavan kerran hankkia tietokone, valitse läppäri pöytäkoneen sijaan.
Mainokset

Responses

  1. […] Ympäristölupaus: Nettisurffailu lämmittää ilmastoa […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: