Kirjoittanut Peter A. Postol | maaliskuu 2, 2010

Kotitaloudet ja ilmastokriisin ratkaisu – osa 1

 

Ilmasto lämpenee, jäätiköt sulavat, merenpinta nousee, kuivuus lisääntyy monin paikoin, samoin sään ääri-ilmiöt, kuten myrskyt. Mitä minä ja sinä voimme tehdä asialle? Ensinnäkin vastaus riippuu siitä, keitä sinä tai minä olemme.

Jos sinä olet Bill Gates (eli sikarikas), tehokkain tapa vaikuttaa voisi olla tutkimuslaitosten, tutkijoiden, keksijöiden ja kaikenkarvaisten insinöörien sponsorointi niin, että nämä kehittäisivät uusia ratkaisuja tuottaa energiaa hiilettömästi ja ydinvoimattomasti.

Mikäli sinä kuulut siihen ryhmään, jolla on varaa sijoittaa osakkeisiin, voit ostaa uusiutuvaa energiaa kehittävien tai tuottavien yritysten osakkeita ja tukea näin kyseisten yritysten kehitystyötä ja menestymistä. Mikäli sinulla on varaa ostaa talosi katolle aurinkopaneeleita ja investoida vaikkapa talokohtaisen tuuligeneraattoriin, olet mukana tukemassa hiilettömien energialähteiden tuloa kotitalousmarkkinoille. Mitä useampi kuluttaja hankkii puhdasta energiaa tuotavia laitteita, sitä halvemmaksi ne tulevat ja sitä tehokkaammiksi niitä myös kehitetään edelleen. Laitteiden hankinnassa kannattaa kuitenkin olla harkitseva ja varmistaa, että investointi kannattaa.

Tässä vertailun vuoksi kiinteistökohtaisia aurinkopaneeleja ja tuuligeneraattoreita kritisoiva kirjoitus  http://planeetta.wordpress.com/2010/03/03/suuri-vihrea-puhallus/ 

Tässä alkuperäinen kirjoitus http://www.monbiot.com/archives/2010/03/01/a-great-green-rip-off/

Kesämökillä sähköä tuottava aurinkopaneeli ja tuuligeneraattori voi korvata kalliin sähkölinjan vetämisen ja aurinkolämpöjärjestelmä voi tuottaa lisälämpöä maalis-syyskuun välisenä aikana, mutta ainoaksi kokovuotiseksi lämmönlähteeksi siitä ei ole. Toisaalta tekniikalla on taipumus kehittyä, kun sillä on kysyntää. Kunhan kuluttajat osaavat vaatia tehokkuutta. Ja vaikka et voisikaan tuottaa itse omaa energiaasi tai pidät kiinteistökohtaista energiantuottoa liian tehottomana tapana tuottaa energiaa, ainahan voit valita, mistä sähkösi ostat.

Vaihda virtaa, ole hyvä http://www.vaihdavirtaa.net/index.php?id=9

Rahalla ja kulutuspäätöksillä voi todellakin muuttaa teknologiaa ja maailmaa. Uusi, puhtaampi teknologia, kuten juuri tuuli- ja aurinkoteknologia, on paraikaa valloittamassa maailmaa, mutta ilman valistuneita kuluttajia tuo muutos tapahtuu aivan liian hitaasti. Valitettavasti parhaallakin vauhdilla hiiletön energia saattaa yleistyä liian hitaasti. Vanhat hiilivoimalaitokset, ydinlaitokset ja muut eilispäivän kalliit investoinnit ovat keskuudessamme vielä kauan, liian kauan.

Tästä syystä meidän pitää voittaa aikaa kuluttamalla niin vähän hiilipohjaisilla energianlähteillä (öljy, kivihiili ja maakaasu) ja ydinvoimalla tuotettua energiaa kuin mahdollista. Sen sijaan, että tuottaisimme lisää megawatteja, meidän pitää tuottaa lisää negawatteja eli säästää energiaa. Mutta missä ja kuinka paljon?

Jos haluaa säästää mahdollisimman paljon energiaa kuitenkaan toistaiseksi luopumatta mukavasta elämästään, on syytä tietää, mihin omassa kotitaloudessa kuluu eniten energiaa. Yksittäisen kotitalouden suuret energiat virtaavat liikkumisessa, talon lämmittämisessä, ruoassa, kotitaloussähkössä sekä palveluissa ja hankinnoissa.

Liikkuminen on ainakin meidän perheemme suurin ympäristövaikutus jos tarkastellaan hiilijalanjälkeä ja energiankulutusta. Eli kaikki mikä vähentää mm. autolla ajoa, vähentää tehokkaasti perheemme ilmastovaikutusta. Talon lämmitys on toiseksi merkittävin ympäristötekijä. Tällä hetkellä talomme lämpiää puupolttoaineilla, joten aiheuttamamme ilmastorasite on selvästi pienempi kuin mitä se olisi, jos esimerkiksi lämmittäisimme talomme sähköllä tai öljyllä. Kolmas hyvin merkittävä ympäristövaikutus tulee ruoasta. Se, joka haluaa vähentää tehokkaasti omaa kulutustaan, aloittaa näistä kolmesta elämän osa-alueesta, sillä niistä aiheutuu keskimäärin suurin ympäristövaikutus.

Seuraavassa kirjoituksessa keskitytään kotitaloussähköön ja siihen, miten kotitaloussähkön käyttöä voisi tehostaa ja tuottaa kipeästi tarvittavia negawatteja. Käsittelen ruokaa, talon lämmitysmuotoja sekä hankintoja ja palveluita tulevissa kirjoituksissa, kunhan ehdin perehtyä niihin paremmin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: