Kirjoittanut Peter A. Postol | huhtikuu 29, 2010

Syntymättömien energiapolitiikka

 
 ”Me syntymättömät ihmiset kaikkialta maapallolta vaadimme, että teidän nykyihmisten on ratkaistava energiankäyttönne niin, ettei siitä aiheudu haittaa meille syntymättömille sukupolville. Teidän energiankäyttönne ei saa johtaa siihen, että me emme voi tyydyttää omia tarpeitamme ja elää vähintään yhtä hyvää elämää kuin mitä te olette eläneet. Te ette saa jättää meille mitään sellaisia ongelmia, jotka meidän on hoidettava teidän puolestanne. Te ette saa muuttaa ilmastoa epäsuotuisaksi ihmisille ja muulle luonnolle. Te ette saa pilata energiankäytöllänne maata, vettä, ilmaa tai eliöyhteisöjä.”    
 
Jos syntymättömät ihmiset voisivat viestiä meille, miten meidän tulisi hoitaa energiapolitiikkamme tänään, tämä viesti voisi alkaa näillä ajatuksilla. Tämän hetken ihmiset toimivat kuin juuri tämä nykyhetki olisi ainoa mitä on olemassa ja että vain meidän tarpeemme pitää ottaa huomioon. Näin ajatellessamme emme voisi olla itsekkäämpiä ja lyhytnäköisempiä. Syntymättömät ihmiset muodostavat suurimman ihmisryhmän, suuremman kuin mitä on koskaan elänyt (kerran optimisti, aina optimisti). Meidän pitäisi miettiä nyt tarkkaan, mitä he elämältään ja ympäristöltään voisivat haluta. He eivät voi muodostaa puoluetta ja ajaa asiaansa meidän aikanamme, mutta me voimme.

Seuraavaksi on tarkasteltu eri primaarienergialähteitä syntymättömien ihmisten (ja miksei myös vähän muidenkin syntymättömien eläinten) näkökulmasta. Syntymättömien näkökulmasta esim. nykyinen tai lähitulevaisuuden työllisyysaste ei ole ymmärrettävästi merkittävä tekijä. Vain energiapolitiikan ekologinen kestävyys ja aikanaan heidän käyttönsä päätyvän teknologian käyttökelpoisuus on ratkaisevaa.

Kivihiili, öljy, maakaasu ja turve  
Niitä ei saa käyttää enää ollenkaan, ei edes hiilidioksidin talteenottosysteemillä varustettuna. Aiheuttavat täysin sietämättömän ilmastonmuutoksen. Suomalaisten turve = muun maailman kivihiili. Jos rikas Suomi voisi polttaa turpeensa, miksei köyhä Kiina saisi polttaa kivihiiltänsä. Jyrkkä Ei siis kaikille fossiilisille turve mukaan luettuna.
 
Ydinvoima  
Nykyisten ihmisten on ratkaistava omat ongelmansa, eikä sysätä niitä syntymättömille ihmisille. Lupaukset 4. sukupolven reaktoreista, ehtymättömästä polttoaineesta ja vähäisestä jätteen määrästä, jota pitää vielä säilyttää suhteellisen lyhyen ajan kuulostavat hyvältä. Mutta mikä takaa, että nuo lupaukset todella pidetään? Vaihtoehto, että elämälle vaarallista ydinjätettä pitää säilyttää yli seuraavan jääkauden ei todellakaan kuulosta hyvältä (ok, myönnetään, että jätteen radioaktiivisuus vähenee oleellisesti parissa sadassa vuodessa)...
 
Puu ja muut biopolttoaineet  
Biopolttoaineet nostavat lyhyellä tähtäimellä ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta siinä missä fossiilisetkin polttoaineet. Lisäksi laajamittainen polttopuun käyttö saattaa uhata luonnon monimuotoisuutta ja nokipäästöt sulattaa pohjoista jääpeitettä. Biopolttoaineet voinevat kuitenkin olla pieni osa energiapolitiikan ratkaisua nykyiselle 7 miljardille ja tulevaisuuden 9-10 miljardille ihmiselle.
 
Aurinko, tuuli, vuorovesivoima, geoterminen energia  
Näihin ehtymättömiin energialähteisiin kannattaa panostaa. Ne maksavat nyt enemmän, mutta mitä enemmän niihin panostetaan, sitä nopeammin ne halpenevat ja sitä parempaa tekniikkaa tulevilla sukupolvilla on sitten käytössään. Ne eivät aiheuta pitkäaikaisia kielteisiä vaikutuksia ympäristöönsä, vaan tuovat vaurautta ja elämänlaatua syntymättömille.
 
Negawatit  
Negawatit ovat parhaita watteja syntymättömien näkökulmasta. Ne eivät saastuta, kuluta uusiutumattomia luonnonvaroja tai muuta muutenkaan ympäristöä. Ne ovat sikälikin parhaita watteja, koska mitä vähemmän käytämme energiaa, sitä vähemmän myös ”sotkemme” maapalloamme ja käytämme maapallon luonnonvaroja. Rajoittamaton määrä uusiutuvaa energiaa voi myös tarkoittaa rajoittamatonta määrää luonnon ”sotkemista”.
 
Riippumaton asiantuntijaryhmä  
Jos syntymättömien puolueen edustaja voisi seurata nykyistä Suomessa ja maailmalla käytävää energiakeskustelua, hän päätyisi ehdottamaan riippumattoman, kansainvälisen asiantuntijaryhmän perustamista ratkaisemaan ihmiskunnan energiakysymystä. Ryhmään pitäisi valita maapallon parhaat aivot, joilla olisi vain yksi toimeksianto: tehdä maailman kansoille ehdotus tulevaisuuden energiastrategiaksi tähtäimessä ekologisesti kestävä energiantuotanto alkaen heti huomenna – ei vasta vuonna 2030 tai 2050.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: