Kirjoittanut Peter A. Postol | Touko 16, 2010

Heinäkuun helle toukokuussa

Toukokuun 12. alkanut helle sen kun jatkuu. Perjantaina 14. lämpötila kävi täällä Suomenselän vierillä jo 30 asteen tuntumassa. Virallinen lämpöennätys 29.6, saavutettiin Kruunupyyssä, mikä jää vain reilun asteen kaikkien aikojen toukokuun lämpöennätyksestä Suomessa. Mittaushistorian lämpimin toukokuinen päivä oli 30.–31.5.1935 ja paikkana Lapinjärvi.

Suomenniemeä hellivä lämpöaalto on kiertynyt meille kaakosta ja on edistänyt kevättä suurilla askelilla. Tänä aamuna ilmavirtausten mukana surffannut punavarpunen lauloi pihahopeapajussa ponnekkaasti – peräti viisi päivää aikaisemmin kuin tähänastinen varhaisin punavarpunen meidän pihalla. Siinä missä toukokuu on ollut tähän asti jäljessä pitkäaikaisesta keskiarvosta (vertailuvuodet 1971–2000), hellejakson ansiosta kevät on kirinyt kiinni keskiarvoon. Jos ja kun helle näyttää jatkuvan, kuluva kevät menee ehkäpä jopa ohi keskimääräisen kevään.

Luonnontarkkailijan ja puutarhaharrastajan näkökulmasta tämä on sekä hyvä että huono asia. Hyvää on tietysti se, että kaikkialla alkaa vihertää, viheltää, surista ja pöristä. Kasvit pönkäävät maasta, omenapuun lehti- ja kukkasilmut puhkeavat ja kasvihuoneen viinirypäleetkin puskevat lehteä ja kukkaterttujaan. Tänäänkin sai koko päivän nauttia maatöistä hehkuvan auringon alla aamusta asti ja vieläpä hyvin vähissä vaatteissa. Lämpö hellii pohjolan kylmän talven jähmettämiä asukkeja. Tätäkin kirjoittaessani, ulkona on vielä 24 astetta, vaikka kello käy jo kymmentä illalla.

Huonoa näissä varhaisissa helteissä on se, että kun kukat ja lehdet puhkeavat varhain, on aina vaarana, että yksikin pakkasyö tekee tuhojaan. Näin kävi viime vuonna, kun varhainen ja lämmin toukokuu sai mm. omenat ja hillat kukkimaan. Lämpimän toukokuun ansiosta näytti tulevan ennätyksellinen omena- ja hillasato. Mutta. Kesäkuun 7. ja 8. päivän neljän asteen yöpakkaset romuttivat toiveet tästä. Jopa kuusenkerkät paleltuivat alavilla mailla.

Eräs toinen huono puoli varhaisissa keväissä on se, että luonto on tottunut tiettyyn lämmön, kosteuden ja päivänpituuden rytmiin. Esimerkiksi höntiäiset reagoivat lämpöön nopeasti ja kuoriutuvat lisääntymään. Sen sijaan linnut saavat poikasensa väärään aikaan eli liian myöhään hyönteishuipun jo mentyä. Keväät tuntuvat myös muuttuvan yhä kuivemmiksi. Näillä leveyspiireillä maakosteus on ollut kasvulle optimaalista juuri keväällä. Miten lie jatkossa?

Näitä luonnontarkkailijoita ja puutarhaharrastajia huolestuttavia asioita voisi luetella vaikka kuinka monta. Toisaalta tällä hetkellä on mukava vain nauttia tästä täysin poikkeuksellisesta lämmöstä. Samalla koen myös hieman huonoa omatuntoa siitä, miltä minusta tuntuu. Olen myös huolissani siitä, milloin se yöpakkanen iskee ja vie toiveet niin puutarhurin kuin muunkin luonnon hyvästä sadosta. Tiedän, että tämä toukokuinen, kaakkoisten ilmavirtausten tuoma ”heinäkuun” helle on sinällään normaali, ilmavirtausten oikullisiin liikkeisiin liittyvä harvinainen, mutta säännöllisesti toistuva tilanne. En silti voi olla ajattelematta sitä, että ilmaston lämpeneminen aiheuttanee näitä toukokuisia helleaaltoja yhä useammin. Viimeksi näin lämmintä oli toukokuussa vuonna 1935. Veikkaukseni on, että tämä helleaalto on jo Suomen koko mittaushistorian uusi ennätys. Pian se nähdään. Katsokaa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta, miten veikkaukseni osui.

Ilmatieteen laitos 18.5. ja 20.5.2010:

Kylmän toukokuun alun jälkeen sää lämpeni nopeasti viime viikolla, ja suuressa osassa maata lämpötila on kohonnut hellelukemiin. Korkein lukema 29,6 astetta mitattiin 14. päivänä Kruunupyyssä, ja se on korkein lämpötila, joka Suomessa on koskaan mitattu toukokuun alkupuolella. Myös Etelä-Lapissa on ollut paikoin hellettä, jota ei ole sattunut aiemmin koskaan toukokuun alkupuolella.

Ainutlaatuista on myös se, että lämpötila nyt on kohonnut hellelukemiin myös Lapissa, mitä ei ole tapahtunut siellä toukokuun alkupuolella ennen tätä vuotta koskaan.
Hellepäiviä on 19. päivään mennessä kertynyt peräti seitsemällä havaintoasemalla kuusi, kun niitä keskimäärin toukokuussa on maan etelä- ja keskiosassa sisämaassa yksi, muualla vähemmän kuin yksi. Erikoista on myös se, että kuuteen hellepäivään on ylletty niinkin pohjoisessa kuin Oulussa ja Pudasjärvellä.

Mms…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: