Kirjoittanut Peter A. Postol | syyskuu 28, 2012

Kunnallisvaalit 2012

Kunnan ja maailman ongelmat tapetilla

Pitkällisen harkinnan jälkeen päätin asettua kunnallisvaaliehdokkaaksi Alajärvellä. Puoluevalintani oli lopulta aika selvä. Olen ollut tavalla tai toisella Vihreä jo ennen kuin Vihreää puoluetta oli olemassakaan. En ole kuitenkaan täysin tyytyväinen edes vihreän liiton toimintaan kestävän maailman synnytyksen avustamisessa. Tästä ehkä joskus myöhemmin lisää.

Avaan sitten television, radion tai sanomalehden, saan kuulla, että Suomi ja koko maailma on suuren laman kynnyksellä, jos ei jo peräti sen kourissa. Irtisanomisia kauhistellaan ja toivotaan talouden taas pian kääntyvän uuteen nousuun. Huomaan välillä jo itsekin toivovani, että Finnair saisi avattua uusia reittejä, että Suomen vienti alkaisi taas vetämään ja pelloille tulisi uusia hypermarketteja kansan loputonta tavaran ja viihteen janoa tyydyttämään – että siis saataisi töitä ihmisille ja ”elämä” taas rullaamaan totuttuja yltäkylläisiä uomiaan.

Laivaharha

Näin meidät on saatu pidättämään hengitystä, että mihin suuntaan se talous on oikein menossa. Samaan aikaan emme huomaa, että itse asiassa me olemme näine lopultakin hyvin pienine ongelminemme laivassa matkalla täyttä vauhtia kohti jäävuorta.

Vaikka tähystäjä (eli ympäristöväki) yrittää kannelta varoittaa meitä tulevasta törmäyksestä, me vain jatkamme omaa peliämme kannen alla. Me elämme elämäämme kuvitellen, että tuo laiva ja sen lainalaisuudet ovat koko maailma. Mutta eivät ne ole. Tähystäjien varoitushuudot hukkuvat yleisen melun ja hälyn alle, eikä heitä kukaan oikein viitsisi kuunnellakaan, sillä saavutetun elämäntavan halutaan jatkuvan loputtomiin.

En kuitenkaan usko, että niin tulee käymään. Tuo ”laiva” eli nykyelämän kupla on luultavasti pahin harha, mihin ihmiskunta on koskaan historiansa aikana uskonut. Tuntuu suorastaan raastavalta kuunnella, että tämän nykyisen ”laman” lääkkeeksi tarjotaan kulutuksen siis vauhdin ja määrän lisäämistä. Lääkkeeksi tarjotaan kilpailukyvyn lisäämistä, vientiteollisuuden lisäämistä, yksityisen kulutuksen lisäämistä, myymälöiden koon kasvattamista jne. –  kaiken kaikkiaan aina vaan enemmän, suurempaa ja kauemmas.

Vähemmän on parempi

Ratkaisuna tulevaisuuden ongelmiin, pitäisi ennemminkin olla vähemmän, pienempää ja lähempänä. Esimerkiksi vähemmän luonnonvarojen kulutusta, pienempiä kauppoja ja lähempänä olevia palveluita. Lisä raha ja lisä luonnonvarojen kulutus johtaa vain entistä kovempaan törmäykseen maailman todellisten reunaehtojen kanssa. Kasvun sijaan me tarvitsemme kykyä selviytyä tulevista väistämättömistä mullistuksista niin omassa taloudessamme kuin kunnan ja maailmantaloudessakin. Jos haluamme olla oikeasti vastuullisia ja päätämme välittää myös lastemme ja lastenlastemme tulevaisuudesta, meidän kannattaa katsoa hieman pidemmälle eteenpäin.

Esitän, että jos me haluamme oikeasti kestävää tulevaisuutta kunnissamme, me

  • päätämme selkeästi, mitkä ovat ne kunnan ydinpalvelut, jotka pyritään hoitamaan kovimpinakin kriisiaikoina ja pidämme sitten niistä päätöksistä kiinni,
  • lisäämme kunnan ja sen asukkaiden omatoimisuutta ja omavaraisuutta,
  • edistämme kunnan ja lähikuntien asukkaiden yhteistoimintaa ja yhteenkuuluvuutta
  • päätämme löytää elämämme sisällön vähemmästä luonnonvarojen kuluttamisesta elämällä aineellisesti vaatimattomasti, mutta sisällöllisesti rikkaasti.

Toivon, että esiin astuisi vihdoinkin kunnallisvaaliehdokkaita, jotka lausuisivat hieman mukailtuna kuten Winston Churchill natsi-Saksan uhatessa Britanniaa:

»Minulla ei ole teille tarjolla mitään muuta kuin uurastusta, hikeä ja kyyneleitä”

(alkuperäinen: I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat)

Nykymenon jatkumisen lupaaminen on itsensä ja muiden pettämistä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: