Kirjoittanut Peter A. Postol | lokakuu 7, 2012

Lokatulva

Olemme asuneet täällä Alajärvellä 15 vuotta ja tänä aikana olemme kokeneet lähes jokakeväisen kevättulvan, kaksi kesätulvaa (joista yksi tänä kesänä), mutta emme yhtään syystulvaa. Nyt sellainen on lähellä ja monin paikoin Pohjanmaata todellisuutta. Asumme Alajärven ja Lappajärven välisen Kurejoen varrella ja tulva tarkoittaa meillä sitä, että joki nousee rantapellolle ja vanhalle rantasaunalle. 

Kun juttelin aikoinani anoppini kanssa tulvista, hän sanoi noin 40 vuoden kokemuksellaan tästä paikasta, että tulva ei ole koskaan ulottunut kellariimme asti. Huipputulvasta ei tosin ollut kellariin enää montaakaa kymmentä senttiä, ehkä alle puoli metriä. Talomme on sikäli turvassa, että tulvan pitäisi nousta huippulukemista vielä kaksi metriä, ennen kuin vesi huuhtelisi lattiaa.

Mitä lämpimämmäksi ilmasto muuttuu, sitä enemmän ilmakehässä on kosteutta ja sitä enemmän saadaan sadetta ja usein vieläpä rankempina kuuroina. Eli kun sataa, sataa kunnolla. Ja nyt sitä sadetta on tullut liiankin kanssa. Osa maanviljelijöiden sadoista on mädäntynyt peltoon. Minulla on muutama konkreettinen mittari, jolla seuraana ilmaston muuttumista: tulvan ulottuminen kellariin ensimmäistä kertaa on yksi sellainen. En odota sitä innostuneena.

http://yle.fi/uutiset/syke_tulvatilanne_hyvin_poikkeuksellinen/6325077

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: